Vad vi kan lära oss av piloter

Kommer du ihåg när du fick rollen som ledare för första gången? Kanske hade du gjort ett bra arbete som medarbetare eller hade goda referenser där de berättat att du har god ledarpotential? Oavsett hur och varför du fick rollen som ledare, är risken stor att du aldrig fick möjlighet att träna upp dina kompetenser som ledare innan det var dags att prestera och leverera. Så är det nämligen för de flesta.

Tänk om vi hade gjort likadant med piloter?

”Wow, du är riktigt bra på att köra bil. Du förtjänar en befordran. Här har du ett plan med passagerare, varsågod att börja. Du lär dig med tidens gång…”

Det hade såklart aldrig hänt. En pilot behöver träna innan det är dags att prestera. Dessutom behöver piloten fortsätta att träna vilket sker genom en simulator, en plats där misslyckande inte får särskilt stora konsekvenser. Piloten har alltså en inlärnings-zon och sedan en prestations-zon. När det är dags att prestera har piloten redan flugit rutten och vet därför vad som krävs för att lyckas.

Men när du som ledare ska ha det första svåra samtalet eller för första gången motivera ett oengagerat team, har du fått träna på det i förväg? Får du möjlighet att träna under din fortsatta utveckling som ledare?

Att ha en inlärnings-zon som ledare är otroligt viktigt för att du ska kunna prestera när det väl gäller. Med en personlig ledartränare ser du till att regelbundet få utvecklas, träna och lära dig nya verktyg som ökar dina chanser att lyckas i din ledarroll. När du behöver prestera kan du vara trygg med att du har de verktyg och träningstimmar som krävs för att nå önskat resultat.

Inlärnings-zonen kan även ske under workshops och konferenser. I veckan tränade vi 60 ledare från Loopia Group i metoden Non Violent Communication, för att de ska känna sig trygga med att ta det svåra samtalet med en medarbetare. Genom träningen insåg de hur viktigt det är att öva för att både lyckas med och våga ta de samtal som annars upplevs obehagliga och jobbiga.

Att vara ledare och göra ett bra jobb kräver ledarkompetenser. Se därför till att ha olika inlärnings-zoner, där du får möjlighet att träna, misslyckas, testa igen och lyckas för att sedan kunna prestera på topp när det krävs!

Hör av dig till oss på Leadership Power för stöd i form av ledarträning och/eller workshops.

Relaterade nyheter