Nyårslöften, mål och nya intentioner… Allt handlar egentligen om förändring. Det finns en myt om att människan inte tycker om förändring, men så enkelt är det faktiskt inte.

Människan älskar förändring, men bara om det är i linje med sin egen vilja och sina egna värderingar. En förändring som någon annan bestämmer för en tas inte emot lika lätt. Det är därför omorganisationer ofta leder till missnöje hos medarbetarna, i alla fall till en början innan alla har förstått (och håller med om) syftet till förändringen.

Det är alltså inte så konstigt att vi alltid letar efter nystart och förbättringar, för vi ser fram emot förändringar! Men om vi nu vill förändra oss, varför är det så få som faktiskt fullföljer sina nyårslöften? Om du själv har valt förändringen, varför lyckas du så sällan? Självklart finns det många olika psykologiska förklaringar till detta, såsom att människan är bekväm och att tex en hälsoförändring går emot människans evolutionära utveckling etc etc.

Men något som är viktigt att komma ihåg, särskilt om du själv är en av dem som nu planerar för en förändring, det är att förändringsresan sällan är linjär. Låt oss säga att du planerar för att äta mer hälsosamt. Om du planerar för när resan ska starta och sedan tror att det kommer flyta på för att avslutas när du väl har nått ditt mål, ja då ökar risken att du misslyckas med din plan. Det är där de flesta av oss hamnar. Så för att du ska få till en beteendeförändring så behöver du vara inställd på att resan kommer gå upp och ner och fram och tillbaka, du behöver förstå att du har en stor upptäcktsfärd framför dig.

Men först och främst, vill du verkligen göra denna förändring eller är det något som andra vill att du ska göra? För att säkerställa att förändringen är något som du själv verkligen vill så bör du känna till ditt eget ideal. Vad har du för vision för dig själv? Vem vill du vara under ditt liv? Hur vill du bli ihågkommen? När du har koll på den biten, då blir det lättare att identifiera eventuella beteendeförändring som du önskar få till här och nu. Hur nära ditt ideal befinner du dig idag? Vad ska du prioritera för att komma närmare ditt ideal? Det krävs god självuppfattning och du bör ta reda på både dina styrkor och dina förbättringsområden. Nu har du lagt grunden för att faktiskt få till en önskvärd förändring, eftersom det är något som faktiskt är viktigt för dig.

För det andra, när vi går igenom en förändring så krävs det att du står redo att lära dig. Du ska inte ta dig igenom ett 100-meters lopp, du ska påbörja en färd genom en enorm och okänd terräng med alla dess möjliga varelser och väder. Du känner till ditt slutmål, men du har ingen aning om vad du kommer vara med om på vägen dit. Det handlar om att ha en inställning att du har massor att lära. Det kommer vara jobbigt, den saken är säker. Men har du koll på ditt mål och ditt syfte så kan det bli en resa du alltid bär med dig i ditt hjärta.

Trots att du idag tror dig veta vad du behöver göra för att skapa en förändring så kommer du förmodligen behöva uppdatera din plan på vägens gång. Du behöver planera för hinder och vissa hinder kommer du inte känna till förrän du har tagit några steg framåt. Dessutom behöver du acceptera att det kommer kännas obekvämt ibland. Nya beteenden är jobbiga, du bör vara beredd på träning. Träning, träning och träning.

Inför din förändring, får du någon support från din omgivning? Ibland sägs det att man blir som man umgås och jag kan till viss del hålla med om det. Om du har valt att göra en stor förändring, men bor tillsammans med individer som lockar dig tillbaka in i gamla mönster så kan det bli väldigt svårt för dig. Se därför till att du har en omgivning som stöttar dig. Du kan inte tvinga andra att göra det du ska göra, men du kan förklara för dem vad du behöver, hur mycket det betyder för dig och be dem om hjälp i den mån de har möjlighet att hjälpa. Dessutom skulle jag rekommendera att anlita en coach som kan stödja dig på din resa framåt, då ökar du dina chanser att klara av förändringen drastiskt. Dessutom kan du få hjälp med att lägga grunden och välja den förändring som faktiskt betyder något för just dig.

Och kom ihåg, din vilja till förändring bör alltid väga tyngre än känslan av skyldighet att förändras. Därför är det en sista sak som bör tydliggöras här. Om du sätter upp en väg framför dig full med utmaningar så kommer du förmodligen vinna poäng i uthållighet och tuffhet. Men du ökar risken för att din förändring och utveckling hålls kort. Livet blir som ett stort ärende du måste utföra, en tråkig livssyssla. Därför krävs det att du skapar en väg framför dig fylld med härliga och positiva känslor, annars kommer du aldrig att lyckas med en hållbar och hälsosam förändring. Eller vad tror du?